2013: «Λυσιστράτη» Αριστοφάνη

Λυσιστράτη (υπόθεση έργου)

Η Αθηναία Λυσιστράτη, κουρασμένη από τις κακουχίες του πολέμου, συγκεντρώνει τις γυναίκες όλων των αντιμαχόμενων περιοχών και όλες μαζί αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με σκοπό να πείσουν τους λίγους αλλά ισχυρούς άνδρες να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους.

Αν και αρχικά αρκετές από αυτές αντιδρούν, στο τέλος πείθονται από τη Λυσιστράτη και τη Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, συσπειρώνονται και καταστρώνουν ένα σατανικό σχέδιο για να πετύχουν τον σκοπό τους: την αποχή από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, όπου βρίσκονται τα χρήματα με τα οποία χρηματοδοτείται ο πόλεμος, εκβιάζουν τους άνδρες, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τελικά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καταφέρνουν τον σκοπό τους. Ο πόλεμος ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες σταματά και υπογράφεται ανακωχή.

Η Λυσιστράτη, που, παρά τα έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική οξυδέρκεια, αναφορικά με την ανθρώπινη φύση, τη σεξουαλική επιθυμία, την πάλη των φύλων, ενώ, παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική κατάσταση και την απερίσκεπτη, στρατιωτική μανία της αθηναϊκής κοινωνίας.

Η Λυσιστράτη αποτελεί το τελευταίο «φιλειρηνικό μήνυμα» του Αριστοφάνη και είναι η έβδομη χρονολογικά από τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του. Παίχτηκε στα Λήναια το 411 π.Χ. με διδασκαλία του Καλλίστρατου. Μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τις Θεσμοφοριάζουσες αποτελεί το γνωστό τρίπτυχο του ποιητή που αναφέρεται σε κωμωδίες γυναικών.

Οι αριστοφανικές γυναίκες θυμίζουνε τις μέλισσες: μια βασίλισσα κι εικοσιτέσσερις εργάτριες, με το φλύαρο βούϊσμά τους, το νευρικό τους συρεκέλα και το κεντρί τους πάντα έτοιμο να τρυπήσει. Κι οι άντρες, στις «γυναικοκρατικές» κωμωδίες, θάναι πάντα κηφήνες. Άχρηστοι κι ανόητοι, δεν έχουν περισσότερη υπόσταση απ’ όση τους επιτρέπουν οι γυναίκες. Αλέξης Σολομός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κώστας Τσιάνος

Σκηνοθεσία-χορογραφίες: Γιώργος Πασσάκος

Μουσική: Χρήστος Λεοντής

Σκηνικά -Κοστούμια: Κατερίνα Μηλιαρέση

Μουσική Διδασκαλία: Ελίνα Εγγλέζου

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Λυσιστράτη: Εύη Μίνου, Σοφία Σταυρούλια

Κλεονίκη: Αθανασία Λυμπέρη

Μυρίνη: Έλλη Γιαννακούλα, Νεφέλη Ζονάφου

Λαμπιτώ: Έφη Παχή

Βοιωτή: Δέσποινα Παναγιώταρου

Κορινθία: Πολυτίμη Μούστου

Πρόβουλος: Διονύσης Νικολακόπουλος

Σκύθες: Σταυρούλα Αλοίμονου, Βασούλα Θεοδωρακοπούλου, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου

Α΄ Γυναίκα: Καλυψώ Αλμπάνη

Β΄ Γυναίκα: Θεοδώρα Καρμή

Γ΄ Γυναίκα: Άρτεμις Κουμουτσάκη

Δ΄ Γυναίκα: Αναστασία Τζιωρτζίδη

Ε’ Γυναίκα: Τζίνα Κομποχόλη

Κινησίας: Νίκος Δημητρακόπουλος

Παιδί Κινησία: Παναγιώτης Σταυρόπουλος

Μανής: Σταυρούλα Αλοίμονου

Κήρυκας: Δημήτρης Αργύρης

Πρύτανης: Γιάννης Δίσκος

Λάκωνας: Βασίλης Μπούχαλης

Αθηναίος: Αδάμ Μαλαβάζος

Συμφιλίωση: Αντωνία Παυλέα

Χορός Γυνακών: Καλυψώ Αλμπάνη, Παναγιώτα Γεωργανά, Έλλη Γιαννακούλα, Νεφέλη Ζονάφου, Θεοδώρα Καρμή, Τζίνα Κομποχόλη, Πολυτίμη Μούστου, Δέσποινα Παναγιώταρου, Αναστασία Τζιωρτζίδη, Άρτεμις Κουμουτσάκη, Αντωνία Παυλέα, Αναστασία Τενέντε, Γιώτα Νικητοπούλου

Χορός Ανδρών: Δημήτρης Αργύρης, Κατερίνα Βασιλάκη, Νίκος Δημητρακόπουλος, Γιάννης Δίσκος, Βασούλα Θεοδωρακοπούλου, Μαριλίνα Καράμπελα, Κωνσταντίνος Κωσταντακόπουλος, Όλγα Κωνσταντακοπούλου, Μαρία Κωστοπούλου, Αδάμ Μαλαβάζος, Άγγελος Μπαχαρακάκης, Βασίλης Μπούχαλης, Διονύσης Νικολακόπουλος, Σαβίνα Ντερβίση, Αριστείδης Σαμπάτης, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Σταματίνα Φωτοπούλου.